Veszprémi Állatkert osztálykiránduláson

Tippek, hasznos információk


A veszprémi osztálykirándulás szinte kötelező eleme a Veszprémi Állatkert felkeresése. A megfelelő program összeállításában szeretnénk segítséget nyújtani néhány hasznos információval és tippel.

Az alábbiakban a veszprémi osztálykirándulás és állatkerti látogatás kapcsán feltett gyakori kérdésekre adunk választ. Interaktív veszprémi városnézéseink résztvevői számára a helyszínen is pontos útbaigazítást adunk az osztálykirándulás zökkenőmentes lebonyolításához.

 


Veszprémi Állatkert - GYIK

A Veszprémi Állatkert, Kittenberger Kálmán Vadaspark vagy más néven Veszprémzoo, a veszprémi osztálykirándulások kedvelt célpontja, a város szomszédságában, a Fejes-völgyben és a Gulya-dombon található. Ezek alapján két részre osztható és két bejárattal is rendelkezik. A városból gyalogosan is könnyedén elérhető az alsó bejárat (Veszprém, Kittenberger Kálmán u. 17.), itt árnyékos parkolóhelyeket találunk. A felső bejárat (pontos cím nincs, GPS koordináták: 47°05'22.9" N,  17°53'33.1" E) parkolója nagyobb, de naposabb. Ide a veszprémi körgyűrűn (Nyugati útgyűrű) keresztül tudunk eljutni. Figyeljük a táblákat a tapolcai elágazó környékén. A osztálykiránduláson bérelt busszal közlekedőknek ezt a bejáratot ajánljuk.

A város leglátogatottabb attrakciója sokak számára egyben az egyetlen is, mivel mást meg se néznek a városban. Aki az állatkert előtt vagy után felkeresi Veszprém belvárosát, a Veszprémi várat vagy a Séd menti csodaszép parkok valamelyikét (pl. Veszprémvölgy), biztos, hogy nem fogja megbánni.
A Veszprémi Állatkertet méltán gondoljuk egész napos programnak. Minimum 2 órát érdemes rászánni, 3 óra alatt pedig tényleg nagyon kényelmesen bejárható, jól kombinálható egy veszprémi városnézéssel. A nap hátralevő részében besétálhatunk a városba a Séd-menti sétaúton, vagy tehetünk egy kört a veszprémi kisvonattal is (Óváros téren ki lehet szállni, majd ugyanazon jeggyel újra le lehet menni az állatkerthez).

Javaslatunk egynapos kirándulás esetében:
Délelőtt ismerkedés a várossal egy interaktív városnézésen, amely során kiemelt hangsúlyt fektetünk a legendákra, fontos történelmi eseményekre és érdekességekre, hogy az osztály számára is minél érdekesebb legyen. A séta alatt vagy után a csapatoknak 4 - 5 különböző kisebb feladatot kell megoldaniuk, amelyek a városnézéshez és Veszprémhez kötődnek.
A városnézés vége úgy kerül meghatározásra, hogy (igény esetén rövid ebédszünet után) onnan az osztály könnyedén el tud jutni az állatkerthez - akár gyalogosan, akár kisvonattal.
Egynapos veszprémi osztálykirándulások kedvelt célpontja az állatkert. Mivel maga a város is számtalan érdekes látnivalót kínál, a magyar történelem egy kiemelkedő helyszíne, érdemes a Veszprémi vár megtekintését is belevenni a programba.

A Veszprémi Állatkertbe egyéni, családi vagy 15 fő felett csoportos kedvezményes belépő is váltható. A veszprémi iskolások és óvodások vásárolhatnak kedvezményes bérletet. Az egyéni belépőkre nem jár egyéb kedvezmény a helyi lakosoknak.
- Kérjük, hogy az aktuális belépőkről minden esetben tájékozódjon az állatkert honlapján. Az alábbi linken, kicsit lejjebb görgetve a képernyőt, keresse a „Jegyárak” menüpontot: https://www.veszpzoo.hu/#navigation
- Az állatkerti belépőt online is megvásárolhatja: https://jegy.veszpremzoo.hu/shop/ticketsale

A Veszprémi Állatkert az év minden napján, szombaton, vasárnap és ünnepnapokon is nyitva. A téli és a tavaszi hónapokban rövidített nyitva tartással, májustól pedig este 6 óráig várják a látogatókat.
Kérjük, hogy az aktuális nyitva tartásról minden esetben tájékozódjon az állatkert honlapján. Az alábbi linken, kicsit lejjebb görgetve a képernyőt, keresse a „Nyitvatartás” menüpontot: https://www.veszpzoo.hu/#navigation

- Gyalogosan a belvárosból kb. 20 perces kényelmes séta az alábbi útvonalon: Óváros tér – Veszprémi vár – Szentháromság tér/lépcsők a székesegyház mögött (a Patak-téren fagyizó) – Séd-menti sétaút
- Tömegközlekedéssel: az autóbuszállomásról a 12-es busszal vagy szezonálisan a 14A jelzésű busszal (közlekedik május 1-jétől augusztus 31-éig); a vasútállomásról szezonban szintén a 14A jelzésű busszal tudunk közvetlenül eljutni az állatkerthez, vagy átszállással az alábbiak szerint: 1/2/4-es busszal az autóbuszállomásig, majd a 12-es busszal az állatkertig) Kérjük, minden esetben tájékozódjon az aktuális menetrendről a Vbusz honlapján: https://vbusz.hu/menetrend/
- Kisvonattal: csoportos utazás esetén a kisvonatot egyéni útvonalra is meg lehet rendelni, pl. vasútállomás – állatkert. Minden esetben csoportos ajánlatkérés szükséges. A kisvonat maximum kapacitása: 45-50 felnőtt vagy 50-56 diák (korosztálytól függ). Ajánlatkérésért forduljon hozzánk bizalommal!
- Bérelt busszal: A felső bejáratot javasoljuk (pontos cím nincs, GPS koordináták: 47°05'22.9" N,  17°53'33.1" E), parkolója nagyobb, de naposabb. Ide a veszprémi körgyűrűn (Nyugati útgyűrű) keresztül tudunk eljutni. Figyeljük a táblákat a tapolcai elágazó környékén.

A Veszprémi Állatkertnek két bejárata van. Bármelyiken bármikor bemehetünk, íme néhány tipp, hogy mikor melyik mellett döntsünk:
Alsó Fejes-völgyi bejárat (Kittenberger Kálmán u. 17.)
- ha a városból gyalogosan vagy kisvonattal érkezünk
- ha személyautónk számára árnyékos parkolót szeretnénk (a parkolóhelyek száma véges, további parkolóhelyek a Veszprémvölgyi utcában találhatóak pár perces sétára az állatkerttől)
- ha az állatkert mellett a Veszprémvölgyben és/vagy a Gulya-dombon is szeretnénk egy sétát tenni (ha az alsó bejáraton megyünk be az állatkertbe és felsőn jövünk ki, akkor a Gulya-dombon tehetünk még egy kisebb kirándulást pl. a Gizella-kilátóhoz, majd az ún. Rovaniemi lépcsőn lesétálva a Veszprémvölgybe; természetesen az állatkerten belül is vissza tudunk sétálni)
- meleg, nyári napokon a koradélutáni órákban, mert ez az állatkert árnyékosabb része
Felső bejárat:
- ha nem a városból érkezünk vagy ha az alsó parkoló és környéke tele van
- ha bérelt busszal érkezünk
- ha kevés az időnk

A Veszprémi Állatkert számtalan attrakcióval büszkélkedhet, az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően ezeket felsorolni elég hosszadalmas lenne. A különböző egzotikus állatok, fókák és pingvinek mellett az állatkert játszótereit említenénk még meg kiemelten. Inkább a kicsik számára ideális a fedett Kölyökdzsungel, amely közvetlenül az alsó bejáratnál található. A Szavanna játszótér a felső bejárat mellett úgy lett kialakítva, hogy minden korosztály jól érezze magát. Figyelem! A játszótér olyannyira jól sikerült, hogy felkeresését legutoljára ajánljuk, mert az a tapasztalatunk, hogy itt véget is ér az állatkerti látogatás, a gyerekeket ugyanis még „kirobbantani” sem lehet innen:)
Érdemes a látványetetések időpontjait is figyelni. A mi kedvenceink az ormányos medvék és a makik. Az etetések az alábbiak szerint szoktak alakulni (csak tájékoztató jelleggel, pontos időpontokért mindig érdeklődjön az állatkertnél):
Látványbemutatók:
10.30 ORMÁNYOS MEDVÉK ETETÉSE
11.00 GYŰRŰSFARKÚ MAKIK ETETÉSE
13.00 BORJÚFÓKÁK ETETÉSE
13.30 VÖRÖS VARIK ETETÉSE A MAKIÖSVÉNYEN
14.00 TAPÍROK ÉS CSUKLYÁSMAJMOK ETETÉSE
Az alábbi linkre kattintva lehet böngészni a Veszprémi Állatkert térképét: https://www.veszpzoo.hu/assets/uploads/terkep.jpg

A Veszprémi Állatkertben különböző étkezési lehetőségek állnak rendelkezésre. Négy büfé, két fagyizó és egy melegkonyhás étterem közül választhatunk, ha megéhezünk. Csoportok számára osztálykiránduláson az alábbi elérhetőségen lehet ajánlatot kérni: zoogasztronomia@gmail.com

Veszprém belvárosa és az állatkert között szezonban menetrend szerint közlekedik a városnéző kisvonat. A tavaszi és őszi hónapokban hétvégente, nyáron általában minden nap, de csoportos megkeresés esetén bármikorra megrendelhető szabad kapacitás függvényében.
A menetrend szerinti járatokra az Óváros téren vagy a várban (a Szentháromság téren, a Szaléziánum előtt) vagy a rendezvények esetén a Mackó cukrászdánál lehet felszállni.
A kisvonaton utazhatunk egy teljes kört, amely időtartama kb. 40 perc, útvonala átvezet a veszprémi Völgyhídon is, ahonnan csodás panoráma nyílik a Veszprémi várra.
Aki szeretné, megszakíthatja az utazást az állatkertnél, majd ugyanazon jeggyel újra visszaszállhat (mindig egyeztessünk a sofőrrel, hogy mikor szeretnénk folytatni az utat). Csoportok esetében előzetes egyeztetés szükséges.
A kisvonat akár egyéni útvonalra is megrendelhető, pl. ha az osztálykiránduló csoport a vasútállomásról szeretne eljutni az állatkertbe. A kisvonat maximum kapacitása: 45-50 felnőtt vagy 50-56 diák (korosztálytól függ). Ajánlatkérésért forduljon hozzánk bizalommal!

A Veszprémi Állatkertbe semmilyen háziállat nem vihető be.