Veszprém modern belvárosa

Sétáló és bevásárló utca, szökőkutak és egy húszemeletes


Aki Veszprémben a bevásárló és sétáló utcát keresi, az a Kossuth utcán jár jó helyen. Ez a város "modern" belvárosa, amely mai formáját a '60-as, '70-es években kapta, nem kevés 21. századi csinosítással.

Aki lentről indul el felfelé, annak rögtön feltűnik, hogy a jobb oldalon hiányzik valami. Mielőtt a szocializmus virágkorában elbontották volna, ezen az oldalon is szép polgárházak sorakoztak. A 20. század második felében azonban helyet kellett adniuk egy új "modernebb" belvárosnak.

Bal oldalon hangulatos kapubejárókon át juthatunk eldugott belső udvarokba, ahol csobogó szökőkutakra és kedves kis kávézókra bukkanhatunk. Érdemes kicsit elkalandozni e lépcsők és apró terek alkotta mini labirintusban! Ne aggódjunk, elveszni Veszprémben nem lehet!

A Kossuth utcán feljebb érve megérkezünk a főtérre, ahol a Posta előtt látható Három Grácia köszönt minket. Itt a 21. század elején megújult képét mutatja a város. A '60-as, '70-es évek beli épületek megszépültek, új burkolat, padok és egyéb köztéri elemek kerültek elhelyezésre. Álljunk meg egy pillanatra a Kossuth utca végén is, ahol a ma már lankásan lefutó aluljáró babakocsival és kerekes székkel is könnyen járható, s emlékezzünk meg az egykori vörös márványból készült lépcsős aluljáróra, amely az első vidéki aluljáróként került be a köztudatba.

S, ha bárhol Veszprémben az ég felé nézünk, jó eséllyel látni fogjuk a Kossuth utca szomszédságában álló fekete-fehér, hatalmas épületet, hiszen a húszemeletes toronyként magasodik a város fölé. Ki gondolná, hogy pécsi (ma már nem létező) társával ellentétben a mai napig lakható? Hogy nevével ellentétben nem is 20, csak 19 emeletes, de eredetileg még magasabbra tervezték? A legtöbben csak egy csúf toronyházat látnak benne, de a veszprémi húszemeletes sok érdekességet tartogat azok számára, akiket érdekel.

 S, ha már erre járunk, ne felejtsük el eldúdolni a Rubber Puppet kedvelt dalát: „Ugye gondolsz néha rám, ha végig sétálsz a Kossuth utcán...

A modern belváros után keressük fel Veszprém régi központját, az Óváros teret is!