Szentháromság tér és kilátóterasz

A veszprémi vár szíve és a város legszebb kilátópontja


Magyarország egyetlen, egyutcás, barokk várának központját a Szentháromság tér képezi. A névadó a Szentháromság szobor, amely olyan szenteknek ad helyet, mint Szent Márton, az építtető püspök védőszentje.

Itt áll az érsekség mai központja is, a 18. században épült püspöki palota, ma múzeum és az érsek úr lakóhelye. Vele szemben a Dubniczay-palota szépen felújított épülete is több múzeumot rejt, de ezen a téren találjuk a Gizella kápolnát, és az Ányos Pál hamvait őrző ferences templomot is.

A tér bejáratánál fehér kövek jelzik a korábbi várfalakat; a 18. századig itt volt a belső vár kapuja. A tér legmagasabb épülete a Szent Mihály székesegyház, ha a legmélyebb pontot keressük, nézzünk bele várkútba! Innen már csak pár lépés a vár legszebb kilátópontja. Mielőtt ide kisétálnánk, keressük fel Veszprém legrégebbi épített emlékét, a Szent György kápolnát!

Kilátóterasz - Csodás veszprémi panoráma

A veszprémi vár végében a gyönyörű panorámát maga Szent István és Boldog Gizella szobra őrzi. Kitekintve számtalan nevezetesség tárul szemünk elé.

A völgyben, a Séd-patak partján jól kivehetőek egy kolostor romjai, a ma Margit-romok néven ismert épület valaha IV. Béla szentéletű leányának, Szent Margitnak a lakóhelye volt.

A Szent Benedek-hegy szépen felújított sétánya nem csak a turisták, de a veszprémiek egyik kedvenc sétálóhelye is.

Balra a látványos Viadukt, vagy teljes nevén a Szent István-völgyhíd látható. Ki gondolná, hogy mikor 1938-ban megépült, már 1,5 órával az átadás után baleset történt itt...