Tíz érdekes látnivaló a Balatonon

Ezeket a látnivalókat nem szabad kihagyni!


  • Csopaki malommúzeum: Korábban hat malom is állt a „Csopaki Séd” partján, ezek közül egy a Plul-malom. Az államosítás után még az 1970-es évek elejéig működött, később takarmány bolt lett, de a berendezése jó állapotban megmaradt. Az 1980-as évek óta látogatható műemlék, ma a csopaki önkormányzat tulajdona.
  • Balatonfüredi savanyúvíz: Több kútból is ered, jelentős ásványi anyag (kalcium, magnézium, hidrogén-karbonát, és szulfát) tartalmának köszönhetően elismert, természetes ásványvíz. Fürdőkúra formájában főként a szív- és érrendszeri betegségek gyógyítására használják; ivókúraként pedig gyomorhurut, epe- és bélbántalmak, sőt cukorbaj ellen is hatásos. Az itt élők az „örök fiatalság forrás”-ának tartják, és flakonokban hordják haza.
  • Szent Jobb kápolna Balatonalmádiban: Eredetileg Budapesten a Budavári Palota várkápolnájának volt a része. Ahogy a neve is mutatja, egy időben ott őrizték a Szent Jobbot. Amikor a várat szétbombázták, a kápolnára szakadt falak betemették, és 12 hosszú éven át óvták. Ezután Balatonalmádiba szállították és újra felépítették, így ma itt csodálhatjuk meg a Lotz Károly által tervezett és Róth Miksa által kivitelezett különleges mozaikképet, valamint egy ereklyetartót, amelyben ma a Szent Jobb egy darabkáját őrzik.
  • Barátlakások a Tihanyi-félszigeten: Az ún. Orosz-kőbe faragott lakásokat valószínűleg az I. András hívására ide érkezett bazilita szerzetesek készítették, akik a félsziget eldugott részén éltek remete életet. Eredetileg cellákat, kápolnát, és ebédlőtermet is vájtak a 20 - 30 méteres bazalttufafalba, amelyekből ma már csak részletek láthatók. Kutatásukkal sokan foglalkoztak, 1913-ban kényelmes feljáró utat is készítettek, amely ma leginkább a turistákat szolgálja.
  • Szent György-hegyi "Bazaltorgonák": Egyike a balaton-felvidéki, vulkáni eredetű, koporsó formájú tanúhegyeknek. A 414 méter magas Szent György-hegy különlegességei az akár 30 méter magasságot és 1,5 méter átmérőt is elérő bazaltoszlopok, amelyek mai formájukat a felszínre került láva kihülése során nyerték el.
  • Csigaparlament Keszthelyen: Ez a balatoni látványosság még a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült. 14 éven keresztül készítették összesen 4,5 millió pannon-tengeri csigából. A 8 méter hosszúságú makett minden bizonnyal a legkülönlegesebb másolata a Magyar Parlamentnek.
  • Afrika Múzeum - Balatonederics: Az alapító vadregényes élete során hatalmas gyűjteményre tett szert. Bár élete nem volt mindig egyszerű, szorosan kötődött a természethez. Idehaza 1950 - 52 között a kormányvadászatok főnöke volt, majd egy ideig a Frankfurt melletti Opel Zoo-t vezette. Végül Tanzániában települt le. 1994-ben halt meg, de nevét őrzi többek között egy róla elnevezett tanzániai tó is. Gyűjteményének nagy része Balatonedericsen, a családi kúriájában tekinthető meg. Hamvait Balatonedericsen és Tanzániában helyezték örök nyugalomra.
  • Siófoki kikötő: A legnagyobb kikötőváros a déli parton, itt kezdődik a Sió-csatorna, amely 1947 óta hajózható is. Torkolatánál található a város különösen szép kikötője, ahonnan a  menetrendi sétahajók indulnak. A rendszeres hajóforgalom 1864-ben a lapátkerekes Kisfaludy gőzös fogadásával kezdődött, s ma is megfordul itt több 19. századi hajó. A kikötő melletti parkban sok szép műemlék és szobor áll, de itt van a Meteorológiai Obszervatórium is, ahonnan az egész Balaton az első viharjelzést kapja, és a Thanhoffer-Villa is, amely egykor Horthy Miklós főhadiszállása volt.
  • Folly-arborétum - Badacsonytomaj: Az 1900-as évek elején alapította egy pécsi orvos, aki elsősorban olyan növényeket igyekezett összegyűjteni, amelyek jól bírják a Balaton klímáját.  A nyugat-európai faiskolákból rendelt a növényeket több éven át előnevelte, a vizet pedig a Balatonból szamárháton hozatta. Az első kert 0,4 ha területű volt, de ma már eléri az 5 ha-t is. A legidősebb egyedek 90 - 100 évesek, vannak köztük cédrus fajok, ciprus fajok, szír boróka, szabin fenyő, óriástobozú fenyő, sőt, tengerparti mamutfenyő is. Érdekes, hogy eredetileg az új, ismeretlen növények végleges méreteit senki sem ismerte.
  • Iskolamúzeum Tapolca: Az épület feltehetőleg a 18. századból származik, ebben volt az iskola, ahol a tanítás folyt, és ahol a mindenkori tanító is lakott. A mai napig megtekinthető itt egy 19. századi iskola korhű berendezése, meglepően kisméretű padokkal, zsibongóval, és a hajdani kisdiákokat idéző tárgyakkal, úgymint tarisznyákkal, gyermekjátékokkal, és a tanítás kellékeivel.