Rátonyi Róbert Operettfesztivál

A Veszprémi Petőfi Színház operettfesztiválja


  • Ének és zene
  • Színház
  • Dátum: július
  • Helyszín: Veszprémi Petőfi Színház

 

Az operett volt az első és eddig egyetlen színházi műfajként megkapta a Hungarikum minősítést. Veszprémben kiemelkedően fontos e műfaj népszerűsítése, hiszen az itteni közönség nagyon kedveli az operett világát. Emellett elmondható, hogy városunkban töltötte művészi pályafutásának utolsó négy évét Rátonyi Róbert, az operettjátszás egyik legnagyobb alakja. Míg itt dolgozott a Veszprémi Petőfi Színházban, találkozhatott vele a közönség a színpadon, az utcán, akár a kávéházban is. Fesztiválunk az ő csodálatos személyére is emlékezik. A veszprémi nézők rajonganak az operettért és igénylik is azt. Ezt bizonyítja a Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztiválok előadásain és a kísérőrendezvényeken tapasztalt magas látogatói szám. Az előadásokra már hetekkel a kezdés előtt elfogynak a jegyek. A fesztivált „Veszprém kiemelt Fesztiválja” rangra emelte a Közgyűlés.

A Fesztivál elsődleges célja, hogy minél szélesebb körben megismerhessék az emberek ezt a csodálatos színházi műfajt. Szakmai szemmel nézve olyan fesztivált létrehozni és életben tartani, amilyen még nem volt, felemelő érzés, másrészt alkalmat ad arra, hogy látleletet készítsünk a Kárpát-medencei operettjátszás jelenlegi állapotáról. Nem feledkezhetünk meg klasszikus hagyományainkról!

Célközönség tekintetében nagyon fontosak számunkra idősödő nézőink, akik ismerik, szeretik az operett világát. Egyrészt őket szeretnénk kiszolgálni a rendezvénnyel, de ez önmagában kevés. Feladatunknak érezzük, hogy megszólítsuk a jövő közönségét, felneveljük olyan programokkal, amelyek a családosoknak, fiataloknak is szólnak. Emiatt fellépő művészeink között is sok a fiatal, hogy lássák: vannak, akik folytatni akarják ezt a hagyományt, illetve, hogy ez egy élő, szerethető műfaj, dalai, történetei mind az élet fontos problémáira hívják fel a figyelmet.

Hatalmas öröm és büszkeség, hogy 2022 nyarától kezdődően Balatonalmádiban is megrendezésre kerül város-szerte, színvonalas, élőzenés programokkal, előadásokkal a Balatonalmádi Rátonyi Róbert Operettfesztivál!

További információ: www.petofiszinhaz.hu