Várak, kastélyok, híres kúriák a Balatonon

Tíz különleges dolog, amit látni kell!


  • Szigligeti vár: A Balaton egykori szigetén a 13. században a pannonhalmi bencések építettek először erődítményt, amelyet később IV. Béla királyunk erősített meg. A török nem tudta bevenni, egyszer villám sújtotta, míg végül a császár 1702-ben elrendelte a felrobbantását, köveiből épültek fel a vár alatti szép nemesi kúriák.
  • Csillagvár: Nevét négyágú, csillag alakú alaprajzáról kapta. Jóval a török után, a 19. században építették vadászháznak. Ma végvári vitézek életét tükröző bemutatóhely.
  • Csobánci vár: A tatárjárás idején épült, később pedig Kinizsi Pál utasítására kezdték erődíteni. Miután Buda török kézre került Csobánc végvár lett, s őrizte a két világbirodalom a Habsburg és az Oszmán-török impérium új határát, amely másfél évszázadon át a Balaton vize mentén húzódott.
  • Sümegi vár: Magyarország egyik legépebben megmaradt középkori vára egy 87 méter magas sziklán áll. A területet Szent István ajándékozta a veszprémi püspökségnek, akik IV. Béla parancsára erős kővárat építtettek. A török veszély elől ide menekült a veszprémi püspök.
  • Kinizsi vár: Kinizsi Pál Hunyadi Mátyás király hadjárataiban tanúsított vitézségéért kapta ajándékba. Kinizsi maga általában úton volt, így a várat felesége lakta. Híres volt az ő személy is, Kinizsi halála után még kétszer ment férjhez, első ura leesett a lóról, a másodikat maga ölette meg.
  • Festetics kastély: Építését 1745-ben Festetics Kristóf kezdte, s a folyamatos bővítésekkel a helységek száma mára eléri a 101-et. Ezzel Magyarország három legnagyobb, barokk kastélyainak egyike, múzeum és konferencia központ, számtalan zenei rendezvénynek ad otthon. Állandó és időszaki kiállításait évente mintegy 200 ezer látogató keresi fel.
  • Szigligeti kastély: 1952 óta irodalmi alkotóház a csodaszép környezetben fekvő barokk és klasszicista stílusjegyeket hordozó kastély. Maga az épület nem látogatható, de a kastély parkjában különleges 200 - 250 éves tiszafák, fehér nyárfák, vadgesztenyék, kocsányos tölgyek alatt sétálhatunk a Tapolca-patak partján kialakított arborétumban.
  • Vaszary Villa: Balatonfüred egyik legszebb épülete, amelyet Vaszary Kolos építtetett, aki esztergomi érseki címéről lemondva, haláláig élt a nyaralóban. Õ volt különben az, aki pannonhalmi apátként a rend tulajdonában lévő füredi fürdőt is rendbe hozatta. A „szovjet megszállás” alatt tönkrement Vaszary Villa épületét 2010-ben restaurálták, s ma főként képzőművészeti alkotásokat bemutató múzeum található benne.
  • Jókai Villa: Az  író 1870-ben építtette. Családjával minden évben itt töltötte a nyarat. Szerette a Balatont, de mivel úszni állítólag nem tudott, így csónakázgatott, kertészkedett, a fürdőzést pedig másra hagyta. Füredi nyaralójában írta „Az aranyember”-t is. Miután felesége, Laborfalvi Róza, meghalt, többé nem tért vissza a nyaralóba.
  • Szegedy Róza háza: Szép, népi barokk stílusú prés- és lakóházban élt Kisfaludy Sándor és felesége, Szegedy Róza, akik szüreten ismerkedtek meg Badacsonyban, s ugyanitt házasodtak össze öt évvel később. Az épület 1953 óta irodalmi emlékmúzeum, amely bemutatja Kisfaludy Sándor életútját, és munkásságát is.