Veszprémi Szent Mihály Bazilika

Magyarország legrégebbi székesegyháza, amelyet maga Gizella királyné alapított


A Veszprémi Székesegyház és a Panoráma terasz jelenleg nem látogatható!

Veszprémi Székesegyház - A Szentháromság téren áll a vár legnagyobb és legmagasabb épülete, a Veszprémi Érsekség főszékesegyháza, Magyarország legrégebbi székesegyháza, amelyet maga Gizella királyné alapított.

A királyné feladata volt a templomot egyházi felszereléssel ellátni, ezáltal ő vált a templom kegyúrnőjévé. Eredetileg román stílusban épült. Első ábrázolása nem máshol, mint a koronázási paláston látható.

Az 1380-as nagy tűzvész után gótikus stílusban építették újjá, majd a török harcok után barokk külsőt kapott a 18. században. A 20. század eleji restaurálások során neoromán stílusban épült újjá, de megőrizték a gótikus szentélyt és altemplomot.

A templom belseje olyan érdekességeket rejt, mint Gizella királyné szent ereklyéje Passauból; az altemplomban rejtőző gyönyörű fehér márvány szarkofág, Veszprém egyik neves püspökének sírhelye; vagy a művészien elkészített üvegablakok, amelyek a székesegyház védőszentjét és további Árpád-házi szenteket ábrázolnak.

Székesegyház belépő


Belépők

Egyéni Csoportos Családi
Felnőtt 500,- Ft 400,- Ft 1.000,- Ft
Diák/nyugdíjas 300,- Ft 200,- Ft
gyermek 7 éves korig ingyenes ingyenes
  • Kombinált belépőárak elérhetőek a kiállítóhely honlapján: (Szaléziánum + bazilika + kápolnák): www.szalezianum.hu
  • Családi belépő: 2 felnőtt + max. 2 gyermek
  • Garantált tárlatvezetések a Bazilikában magyar nyelven (időtartama kb. 30perc): 10:30,12:30,14:30(Csoportoknak lehetőség szerint előzetes bejelentkezést kérünk.).
  • Rendkívüli tárlatvezetés a Bazilikában: 2000Ft, a belépőjegyen felül fizetendő. (Előzetes bejelentkezést ajánlott.)
  • Rendkívüli tárlatvezetés a Szaléziánumban és a Bazilikában komplexen: 4000Ft, a belépőjegyen felül fizetendő. (Előzetes bejelentkezést ajánlott.)
  • A rendkívüli tárlatvezetést a mindenkori kapacitás függvényében tudnak biztosítani.