Színházkert Veszprémben

Egy kellemes park és megannyi látnivaló


Az egykori püspökkert ma már nem gyümölcsös-, zöldséges-, és díszkertet rejt, hanem az Erzsébet-ligetet és a Színházkertet. Az egykori díszkert ma is a város egyik legnagyobb összefüggő, fás parkja, melynek déli oldalán a püspöki jószágkormányzósági hivatal vöröslő épülete ma az Eötvös Károly Megyei Könyvtárnak ad otthont.

A park hívogató zöldje délutánonként diákokkal telik meg, akik szívesen ücsörögnek az árnyékos padokon. Aki megszomjazik, keresse a Színházkerti díszkutat, melyet kedves lányalak díszit, s mielőtt tovább indulna, ne felejtsen el egy kört tenni az Elnökök ligetében sem.

A park névadója a Petőfi Színház, melynek különlegessége az épület stílusában rejlik. A magyar szecesszió jeles alkotása, amely az akkoriban újításnak számító vasbetonból készült. A város színházát Petőfi Sándorról nevezték el, aki egy ideig itt vándorszínészkedett. A színház állandó társulata 1961-ben alakult meg. A város további színházakkal is büszkélkedhet, ilyen a gyerekekhez szóló Kabóca Bábszínház, és a Pannon Várszínház.

A megyei könyvtár épülete mögött az Angolkisasszonyok számára készült épületegyüttes látható, a romantikus stílus szép példája. Ranolder János, Sissi koronázó püspöke, ajándékozta nekik ezt a területet, ahol ma is áll a rend Regina Mundi (Világ Királynéja) temploma. A rendház épülete ma is iskoláknak ad otthont.

Innen az új bevásárló utcán át a modern belvárosba juthatunk, de választhatjuk a régi bevárásló utcát is, amelyen az Óváros térre, a város régi központjába vezet minket.