Magyarország első geoparkja

Bakony-Balaton Unesco Globális Geopark


Aki a Balatonon és környékén jár, néhány éve a Balaton-felvidéki Nemzeti Park táblái mellett újabb, nálunk eddig ismeretlen, táblákkal is találkozhat. Ezek a Bakony-Balaton Unesco Globális Geopark területét és azon belül is számtalan különleges földtani értéket jeleznek.

Az Unesco, mint szervezett neve mindenki számára ismert. Leginkább a Világörökségek látnivalóival kapcsolják össze, pedig ennél jóval több dologgal foglalkozik. Aki járja a természetet, egyre több helyen találkozhat Unesco bioszfére-rezervátummal és a világ számos pontján Unesco geoparkkal is.

Hazánk első ilyen parkja, a Balaton és Bakony közös területén, 2012-ben nyerte el ezt a címet gazdag földtudományi örökséggel rendelkező területeivel. Ide tartoznak többek között tanúhegyeink és környékük, ahol egy több millió évvel ezelőtti vulkánok szabdalta vidék mutatkozik be, de a Bakony-hegység vadregényes szurdokai és számtalan barlangja is. A Bakony–Balaton Geopark területe: 3244 km2.

„...jóval több, mint csupán földtani csodaország...” (Korbély Barnabás)

Akit érdekelnek a kövek, izgalmas földtani értékek, a különböző földtani korok élőlényei, az itt biztos kincsekre lel! A különböző kőzetrétegek, földtani képződmények, érdekes ősmaradványok (köztük dinoszauruszok is) nem csak a geológusok számára jelentenek egyedi vonzerőt!

Aki szeretné felfedezni ezt a csodavilágot ezúttal kicsit más szemmel, annak érdemes ellátogatni az Bakony-Balaton Unesco Globális Geopark területére! 

További információ: www.geopark.hu