Veszprém és a Bakony-Balaton régió

Együttesen Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban


Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 - Veszprémen a világ szeme!

2023-ban Veszprém mutatkozhat be, mint Európa Kulturális Fővárosa. Ezt a címet 1999-ben az írországi Cork városa viselhette először. Azóta az Európai Unió egyik legkedveltebb kulturális programokkal összekötött kezdeményezésévé nőtte ki magát. A titulus egy évre jár, több város is viselheti ugyanazon évben, lehetőséget kapva a fejlődésre, a fejlesztésre és a bemutatkozásra egy széles, nemzetközi közönség előtt. Veszprém közösen a Bakony-Balaton régió településeivel, a görögországi Elefsina és Temesvár városaival egy időben, viselheti majd e címet.

2010-ben Pécs nyerte el első magyar városként az Európa Kulturális Fővárosa címet. Most Veszprémen a sor.

A Veszprém-Balaton 2023 program értékei

  • Közösségépítés: hozzájárul a széttöredezett és egymással nem kommunikáló társadalmi rétegek kapcsolódásához.
  • Önkéntesség: a közösség aktivizálásával bevonja és új tapasztalatokhoz segíti a régió lakóit.
  • Hagyomány: olyan projektek létrejöttét támogatja, melyek tudatában vannak a lokális értékeknek, és ezek mentén tervez fejlesztéseket végrehajtani.
  • Innováció: új piaci és szellemi produktumok előállításával serkenti a térség iránti kulturális és gazdasági keresletet.
  • Fenntarthatóság: olyan fejlesztéseket valósítunk meg, amik segítik a régió modernizációját, mindezt oly módon, hogy azok hosszú távon is a régió környezeti és gazdasági érdekeit szolgálják.

(Forrás: veszprembalaton2023.hu/oldal/aprogramrol)

Aki szeretne többet megtudni a pályázatról, minden aktuális információ felkerül a veszprembalaton2023.hu-ra, ez az EKF 2023 hivatalos honlapja. Megismerkedhetünk a pályázat céljaival, arculati elemeivel, mint például a közös logóval, amely a „lépcsők és sarkok”, a „víz és szél”, valamint a „játék és inspiráció” hívószavak szellemiségében készült el, s lett a pályázat hivatalos logója közönségszavazatok, és egy szakmai zsűri döntése alapján.

Büszkék vagyunk rá, hogy városunkat igazi nagy nevek támogatják már a kezdetektől! Íme a lista:

Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat nagykövetei:

  • Freund Tamás, Széchenyi-díjas magyar neurobiológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, 2014-től élettudományi alelnöke. Az agykéreg működésének nemzetközi hírű tudósa.
  • Gulyás Péter, tizenhatszoros Magyar Bajnok kézilabdázó
  • Laposa Zsófia, borász
  • Laposa Bence, borász, a Balatoni Kör elnöke
  • Likó Marcell, Fonogram- és Gizella-díjas zenész, a Vad Fruttik zenekar vezetője, rádiós műsorvezető
  • Mikósa Erika, Kossuth-, Liszt Ferenc-, és Prima Primissima-díjas koloratúrszoprán énekesnő
  • M. Tóth Géza, Oscar-díj jelölt, Balázs Béla díjas filmrendező, producer, a KEDD Kreatív Stúdió alapítója és vezetője, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora. Az International Academy of Television Arts and Sciences tagja
  • Ókovács Szilveszter, operaénekes, zenekritikus-publicista, rádiós és televíziós műsorvezető, 2010-2011-ben a Duna TV vezérigazgatója, 2011-től a Magyar Állami Operaház kormánybiztosa, majd főigazgatója
  • Szakály György, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar táncművész, egyetemi tanár, a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora
  • Zoób Kati, divattervező, a Katti Zoób divatmárka megalkotója. Munkásságát számos hazai és nemzetközi díjjal ismerték el

(Forrás: veszpreminfo.hu)

A pályázat sikerén munkálkodik az a Művészeti Tanács is, amely Veszprém Megyei Jogú Város kezdeményezésével  2017 tavaszán alakult. A tanácsot alkotó művészek és szakemberek a város és a régió „nagyjai”, közöttük olyan nevekkel, mint Mészáros Zoltán, a VeszprémFest főszervezője, aki az EKF 2023 Veszprém Művészeti Tanácsának elnöki feladatait látja el, oldalán többek között Hegyeshalmi Lászlóval, a a Művészetek Háza Veszprém igazgatójával; Muraközy Péterrel, a Veszprémi Utcazene Fesztivál főszervezőjével, a Volt és a Balaton Sound fesztivál programigazgatójával; vagy Vándorfi Lászlóval, a Pannon Várszínház igazgatójával, stb..

Mint idegenvezetők, különösen közel áll hozzánk az Európa Kulturális Fővárosa projekt szellemisége és céljai. Bízunk benne, hogy munkánkkal mi is hozzá tudunk majd járulni, hogy Veszprém ne csak bekerüljön a nemzetközi köztudatba, hanem hosszú távon bent is maradjon, mint Európa egyik legszebb és legélhetőbb városa!

Forrás: veszpreminfo.hu, veszprem.hu, 2023veszprem.hu