Gizella nap

Veszprém kedvenc királynéja

Veszprém a királynék városa. Ezt a jelzőt mindenki ismeri, de vajon mit tudunk a Gizella királynéről, aki elsőként viselt királynéi koronát a magyar uralkodói trónon férje, I. (Szent) István király feleségeként és akinek e nevet köszönheti a város?

Az Árpád-házi királynék közül Gizelláról viszonylag sokat tud a történetelem. Tudjuk többek között, hogy bajor hercegnőként lett István felesége és jegyajándékba kapta Veszprém várát, ahol sokat és szívesen időzött. Mélyen vallásos volt, ezért személyesen is szerepet vállalt a kereszténység terjesztésében, jelentős mértékben hozzájárult többek között a veszprémi Szent Mihály-székesegyház építési munkálataihoz. Szeretett hímezni és varrni is. Főleg egyházi textíliákat készített. Hozzá köthető az az 1031-es keltezésű miseruha, amely később a magyar királyok koronázási palástjává vált, valamint egy 1004-ben készült miseruha, az ún. metzi palást is. Gizellához köthető az általa használt sajátos öltésmód, amelyet a mai napig „magyar öltésnek” neveznek Magyarország határain túl is.

Gizella miután elvesztette utolsó fiát, Imre herceget,majd 1038-ban férjét, István királyt is, nem éppen nyugodtnak nevezhető éveknek nézett elébe. Közel 50 évet töltött már Magyarországon, mikor végül visszatért szülőföldjére és Passauban egy apácakolostor főnökasszonyaként fejezte be az abban a korban rendkívül hosszúnak számító életét, 1065. május 7-én. Veszprémben minden évben május elején Gizella névnapot felölelve kerül megrendezésre a Gizella Napok összművészeti fesztivál, emlékezve első koronás királynénkra.

Reméljük, hogy hamarosan újra találkozunk a Veszprém Sétákon és még többet mesélhetünk Nektek Gizelláról!