Továbbjutottunk! Veszprém és a Balaton régió megtették az első nagy lépést az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím felé! Rendkívüli hír és nagy büszkeség! Hajrá Veszprém!

Az EKF programról már mindenki hallott, hiszen az Európai Unió egyik legkedveltebb kulturális programokkal összekötött kezdeményezéséről van szó. Bár maga a kezdeményezés több mint egy évtizeddel régebbi, a Európa Kulturális Fővárosa címet 1999 az írországi Cork városa viselhette először. Ez a titulus egy évre jár, több város is viselheti ugyanazon évben, lehetőséget kapva a fejlődésre, a fejlesztésre és a bemutatkozásra egy széles, nemzetközi közönség előtt is.

A magyar városok közül először 2010-ben Pécs nyerte el az Európa Kulturális Fővárosa címet. Veszprém, bár akkor is nevezett,  sajnos már az első körben kiesett. Bízunk benne, hogy azóta fejlődött annyit a város, valamint a városon és a régión belül az az összefogás, amely a győzelemhez nélkülözhetetlen, és hogy ezúttal majd minden másképp alakul. E fejlődés első bizonyítéka, hogy az első kör sikerrel zárult!

„A pályázat fő gondolata, hogy túllépjünk saját határainkon: legyőzzük a közönyösséget és kishitűséget, megszabaduljunk a könnyen megalkuvó hozzáállástól, megszüntessük Veszprém és a régió különállását. „ (Forrás: veszprem.hu)

A következő nagy feladat a pályázat továbbfejlesztése, hogy a második körös akadályt is sikerrel vegye Veszprém és a Balaton régió. A pályázati dokumentációnak a második negyedév végéig kell elkészülnie. A döntéshozókat egy személyes látogatás is segíti majd, felkeresik mindhárom döntős várost, azaz Veszprém mellett Győrbe és Debrecenbe is ellátogatnak. Ha minden jól megy, még ebben az évben kiderül, melyik város lesz Európa 2023-as kulturális fővárosa.

Aki szeretne többet is megtudni a pályázatról, minden aktuális információ felkerül a 2023veszprem.hu-ra, ez az EKF 2023 térségi pályázat hivatalos honlapja. Megismerkedhetünk a pályázat arculati elemeivel, mint például a közös logóval, amely a „lépcsők és sarkok”, a „víz és szél”, valamint a „játék és inspiráció” hívószavak szellemiségében készült el, s lett a pályázat hivatalos logója közönségszavazatok és egy szakmai zsűri döntése alapján.

"egymásba fonódás – kölcsönhatás – harmónia – játékosság – „Vízből kinövő táj”
A logó tipográfiai megoldásában a Veszprém-felirat monolitját megszakítva, utal az egyes részekből (betűk) megszülető egészre (Veszprém), mint az együttműködés szimbólumára, elsősorban a játékosság hívószavát követve." (
Forrás: veszpreminfo.hu)

A honlapon megnézhetjük a projekt nagyköveteivel készült videókat is. Büszkék vagyunk rá, hogy városunkat igazi nagy nevek támogatják! Íme a lista:

Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat nagykövetei:

  • Freund Tamás, Széchenyi-díjas magyar neurobiológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, 2014-től élettudományi alelnöke. Az agykéreg működésének nemzetközi hírű tudósa.
  • Gulyás Péter, tizenhatszoros Magyar Bajnok kézilabdázó
  • Laposa Zsófia, borász
  • Laposa Bence, borász, a Balatoni Kör elnöke
  • Likó Marcell, Fonogram- és Gizella-díjas zenész, a Vad Fruttik zenekar vezetője, rádiós műsorvezető
  • Mikósa Erika, Kossuth-, Liszt Ferenc-, és Prima Primissima-díjas koloratúrszoprán énekesnő
  • M. Tóth Géza, Oscar-díj jelölt, Balázs Béla díjas filmrendező, producer, a KEDD Kreatív Stúdió alapítója és vezetője, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora. Az International Academy of Television Arts and Sciences tagja
  • Ókovács Szilveszter, operaénekes, zenekritikus-publicista, rádiós és televíziós műsorvezető, 2010-2011-ben a Duna TV vezérigazgatója, 2011-től a Magyar Állami Operaház kormánybiztosa, majd főigazgatója
  • Szakály György, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar táncművész, egyetemi tanár, a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora
  • Zoób Kati, divattervező, a Katti Zoób divatmárka megalkotója. Munkásságát számos hazai és nemzetközi díjjal ismerték el

(Forrás: veszpreminfo.hu)

A pályázat sikerén munkálkodik az a Művészeti Tanács is, amely Veszprém Megyei Jogú Város kezdeményezésével  2017 tavaszán alakult. A tanácsot alkotó művészek és szakemberek a város és a régió „nagyjai”, közöttük olyan nevekkel, mint Mészáros Zoltán, a VeszprémFest főszervezője, aki az EKF 2023 Veszprém Művészeti Tanácsának elnöki feladatait látja el, oldalán többek között Hegyeshalmi Lászlóval, a a Művészetek Háza Veszprém igazgatójával; Muraközy Péterrel, a Veszprémi Utcazene Fesztivál főszervezőjével, a Volt és a Balaton Sound fesztivál programigazgatójával; vagy Vándorfi Lászlóval, a Pannon Várszínház igazgatójával, stb..

Kíváncsian várjuk a folytatást és bízunk benne, hogy a legjobb szakemberek keze nyomán Veszprém elnyeri majd a címet! Mint idegenvezetők, különösen közel áll hozzánk az Európa Kulturális Fővárosa projekt szellemisége és céljai. Bízunk benne, hogy munkánkkal mi is hozzá tudunk majd járulni, hogy Veszprém ne csak bekerüljön a nemzetközi köztudatba, hanem hosszú távon bent is maradjon, mint Európa egyik legszebb és legélhetőbb városa!

Forrás: veszpreminfo.hu, veszprem.hu, 2023veszprem.hu