Történelmi regény Veszprémben

A „magyar Da Vinci-kód” helyszíne Veszprém

Megjelent Márki István első regénye, a veszprémi helyszíneket is felvonultató A remete hagyatéka. Márki István első publikációi még középiskolás korában jelentek meg, majd sci-fi novellái több antológiában is helyet kaptak – így például a Galaktika Magazinban is olvashattuk műveit. A szerző 2012-ben Zágrábban megrendezett EuroConon, az éves európai sci-fi-találkozón a „bátorítottak” kategóriában vehetett át díjat.

A remete hagyatéka Márki első regénye, amely egy történelmi szálakkal megfűszerezett nyomozós krimi, mely az első magyar szerzetesrend, a pálosok történetére épül. Az író 2006-ban kezdett el dolgozni a történeten, és két év alatt készült el a regény, aminek mostanra sikerült kiadót találni. A történet maga is 2008-ban játszódik, és bár végkövetkeztetése fikció, a benne szereplő történelmi utalások egytől egyig megfelelnek a valóságnak.

Porga Gyula Veszprém polgármestere elmondta, hogy az Eger és Veszprém között tapasztalható óriási különbség a vendégéjszakák számát tekintve elsősorban annak a városmarketing-anyagnak köszönhető, amit Gárdonyi Géza írt meg, és ami kötelező olvasmányként mindenkihez eljut.

Fontos, hogy a veszprémi helyszíneken játszódó történetek is megjelenjenek az irodalmi palettán. Veszprémnek is megvan a misztériuma, azok a titkok, amiket a turisták maguk fedezhetnek fel, és a polgármester bízik benne, hogy Márki regénye is kedvet csinál majd e titkok felkutatásához.

A remete hagyatéka november vége óta kapható a könyvesboltokban.

Forrás: www.vehir.hu