Különleges élmény

Elsőrangú kézműves borok a veszprémi érsekség pincéjéből


Ismerkedjen meg a Veszprémi Érsekség kiváló boraival egy rendhagyó borkóstolón! Kiváló program egy veszprémi városnézéssel kombinálva! Ön kóstolt már misebort? Veszprémben megteheti!

Borkóstoló a veszprémi Szaléziánumban

A 14. századtól kezdve terjedelmes szőlőbirtok tartozott a veszprémi püspökség alá, ahonnan egyrészt a misebor származott, másrészt annak eladásából az egyház plusz jövedelemre tudott szert tenni. Érdemes megemlékezni Ranolder János püspökről, kinek keze nyomán a Balaton körüli borvidékek felvirágoztak, s akihez többek között a Csopaki borvidék hírnevének megalapozása is kötődik. A korábbi birtokon ma a Jásdi Pince neves borai készülnek.

Az államosítás után a hatalmas szőlőkből mi sem maradt, és a rendszerváltás után sem nyílott az egyháznak lehetősége a korábbi földeket visszaigényelni, így a szőlőket sem. Ma már nem sok püspökség rendelkezik saját pincészettel, még a leghíresebb borvidékek közelében sem. A Veszprémi Érsekség ebből a szempontból igen kiváltságos, ugyanis nem csak hogy saját pincészettel, de saját szőlővel is büszkélkedhet a mai napig.

Miért különlegesek a Veszprémi Érseki Pincészet borai?

Ezek a borok misebornak készülnek, amelyekre igen szigorú szabályok vonatkoznak, így igen jó minőségű kézműves boroknak számítanak. A misebornak ugyanis szőlőbornak kell lennie, nem lehet vizezni, még hozzáadott cukor és tartósítószer sem lehet benne. Hagyományos az érlelés és a feldolgozás is. Ennek köszönhetően az Érsekség által termelt és palackozott borok igazi különlegességnek számítanak. (Forrás: bor.mandiner.hu)

Miért különleges egy borkóstoló a Szaléziánumban?

Az élményt még különlegesebbé teszi a borkóstoló helyszíne, az újonnan megnyílt Érseki Látogató Központ, a Szaléziánum hangulatos pincéje, amely 40 fő befogadására képes.

  • Miért miséznek a papok első sorban fehérborral?
  • Mi célt is szolgál a misebor?

Erre, és még sok más kérdésre is választ kaphat a Veszprémi Érseki Pincészet borkóstolója során a veszprémi Szaléziánumban!

A Szaléziánum Tea- és Kàvéház mindenkit szeretettel vár a Szaléziánumban

  • széles tea- és kávéválaszték
  • üdítők és frissítők
  • Halimbai gyógyteák
  • Pannonhalmi Apátsági gyógylikőrök, stb.